Zpět

Projektový a realizační management

Naše články, ve kterých popisujeme jednotlivé kroky spolupráce s architektem a také jejich návaznost: od architektonické studie, přes projektovou dokumentaci nyní pokračují tématem projektového managementu.

Pokud jste se u svého domu nebo bytu dostali až do této fáze, možná vás napadne, že teď už to zvládnete sami. Máte vše promyšlené, od architekta navržené, rozkreslené a naceněné. Tabulky jsou srovnané, výkresy v deskách a můžeme stavět!

Možná najdete odvahu a stavbu začnete řídit vlastními silami, protože projektový management v nějaké formě znáte nebo se jím třeba i živíte. Z našich zkušeností je tahle část stavby ta nejtěžší část celé spolupráce. Klade obrovské nároky na koordinaci, termíny… prostě tady se můžete nejvíc spálit. Kdysi v jedné diskusi pod jednou z našich realizací jsem četla: „architekt do domu, vidle do ruky...“ My sami jsme pracovali pro klienty, kteří měli s architekty špatnou zkušenost. To ovšem neznamená, že spolupráce s architektem jsou vyhozené peníze. Klientům vždy na úvodní schůzce říkám, že je to stejné, jako by si sami psali smlouvu. Nějakou vzorovou smlouvu najdou na internetu, asi si ji zvládnete sami upravit, ale až nastane problém, tak smlouva na 99% bude špatně.

 

Jak tedy řešíme projektový management v OOOOX? Náš přístup je v této fázi trochu jiný. Podle nás nestačí jen „autorský dozor“, kdy architekt přijde jednou týdně na stavbu, sdělí všem, co je všechno špatně (i když to možná mělo důvod) a nechá vás to vyřešit. My se snažíme klientům právě tuto nejtěžší část co nejvíce zjednodušit. Proto této části říkáme projektový nebo také realizační management. Cílem je koordinovat všechny dodavatele, říct jim, kdo kdy na stavbu nastoupí, tak aby si navzájem neničili práci. Zařídit, aby vše navazovalo. Kontrolujeme provedení všech dodávek, hlídáme termíny. I přesto, že to se jedná o třetí strany a je leckdy velmi složité všechny sladit, když vám jeden dodavatel posune termín. Cílem je, abyste měli jen jednoho styčného důstojníka v osobě architekta a nemuseli se „handrkovat“ s každým zvlášť.

 

A protože to celé leží na nás, dáváme přednost dodavatelům, o kterých víme, že je s nimi rozumná domluva, že dodržují termíny a jsou schopni pracovat podle našich požadavků. O tom si více řekneme v některém dalším díle. Kromě samotné kontroly provedení vám v rámci projektového managementu nabídneme i podporu po administrativní stránce. Ta zahrnuje kontroly toho, co vám kdo účtuje, analýzu toho, že ve vyúčtování nejsou nějaké skryté vícepráce, které jste neodsouhlasili a podobně. Naservírujeme vám zkontrolované faktury pouze k proplacení. I přesto, že se za vás o vše postaráme, není záruka, že půjde vše hladce. Stavba je velmi složitý proces, na kterém se podílí hodně dodavatelů. A tak se může stát, že někde zádrhel nastane. Ale od toho jsme tady my. I přesto, že problém nastane, najdeme mu řešení. Možná to bude trochu delší, než jste si na začátku mysleli, možná to bude i trochu dražší, než jste původně zamýšleli, ale nakonec to dopadne. Když shrnu naši práci na poli projektového managementu: my jsme tady od toho, abychom klientům šetřili čas a vyřešili všechny technické problémy za ně. Jsme tu od toho, abychom za vás koordinovali celou realizaci, což je ta nejtěžší část. A úplně na závěr: chceme, aby vaším jediným problémem k řešení bylo vybrat si tu správnou z nabízených variant. A pak je taky fajn, když máte čas chodit do práce a vydělávat na celou tu parádu, která vás čeká.

 

od Radky - 5. 5. 2020

Přihlas se k odběru novinek