Zpět

Realizační dokumentace - 1. část

Dnes podrobně rozebereme jednotlivé typy architektonické dokumentace a nejprve se budeme věnovat realizační dokumentaci. Pro úplné laiky jen upřesním, že v této sérii článků jde o to, co v které fázi návrhu domu nebo bytu od architekta dostáváte za dokumentaci. Jak je podrobná, co zahrnuje a co naopak nezahrnuje.

V předchozích dílech blogu jsme detailně probrali, co je obsahem architektonické studie a hlavně, že se podle studie nedá stavět. V architektonické studii neřešíme detaily, a dokonce ani výběr dodavatelů nebo nacenění jejich práce a dodávek.

Oproti tomu realizační dokumentace, kterou v OOOOX připravujeme, už jde dál. Někdy se také setkáte s termínem projektová dokumentace („prováděčka“). Nenechte se zmást, protože podle platného stavebního práva je „provádění stavby“ a „realizace stavby“ totéž. Nebudu vás unavovat paragrafy, samotný stavební zákon někdy hovoří o tom “provádět stavbu” a někdy “realizovat stavbu”. 
Vypracování dokumentace pro provádění stavby může nařídit stavební úřad, například ve fázi územního rozhodnutí nebo ve společném povolení. V těchto případech architekt vypracovává dokumentaci pro provádění stavby stavebnímu úřadu a ta pak slouží k veřejnoprávním účelům a vyžaduje o jejího zpracovatele autorizaci. A jak je to tedy s realizační dokumentací? Přístup k ní a její rozsah je rozdílný u větších a menších stavebních zásahů. V případě, že se jedná o větší stavební zásah, typicky to je například zásah do statických částí domu, přizveme ke spolupráci autorizované projektanty a statiky. Postupy a to, jak se projekty projednávají při stavebním povolení, nebo jak dlouho trvá komunikace, je téma na samostatný článek. Takže nyní ho opustím a probereme ho samostatně v některém z dalších článků. 

 

Větší zásahy a celky

U větších zásahů začneme tím, že probereme všechny vaše požadavky na technologie domu nebo bytu. Například to, jestli v bytě nebo domě bude vzduchotechnika, podlahové vytápění (a s ním se například bude měnit skladba podlahy), jestli se budou někde bourat příčky, kterými nyní například vede voda nebo topení… Jak budete chtít mít řešený kamerový systém, zabezpečení domu, ale třeba i požární čidla. Zvlášť pánové jsou při specifikaci technologií, které chtějí v interiérech domů a bytů umístit, velmi maximalističtí. My tak z úvodní diskuse získáme přehled o tom, co a jak budeme muset technologicky vyřešit. A tento základ pak musíme napasovat do vašeho prostoru. Z konstrukčního řešení od projektanta a statika vzejdou požadavky, které musíme buď usměrnit, nebo do interiéru zapracovat. Po celou dobu proces společně konzultujeme, z hlediska stavebního zásahu a průniku do interiéru.

Menší změny

V případě, že se jedná o rekonstrukci nebo interiér s menším stavebním zásahem, můžeme se hned pustit do konkrétních výběrů. V OOOOXu si tuto fázi realizační dokumentace rozdělujeme na stavební a nábytkovou část interiéru. 
Ve stavební části řešíme všechny prvky, které se jakýmkoliv způsobem dotýkají stavebních úprav. Ať už to jsou povrchy nebo prvky, které vyžadují napojení na rozvody. Jsou to přesně ty věci a části, na které se vás stavitel bude v průběhu stavby (velmi vehementně) ptát, pokud nemáte architekta a musíte řešíte si stavbu sami. Anebo pokud se bláhově rozhodnete stavět podle architektonické studie. Pokud realizaci řídíme my – a to je jedno z našich pravidel – pak je naše spolupráce v tomto směru napřed a všechny případné dotazy máme vyřešené předem.

od Radky - 4. 5. 2020

Přihlas se k odběru novinek