Zpět

Jednání s úřady

Zejména u větších stavebních realizací se nevyhneme jednání s úřady. V dnešním článku popíšeme, jak postupujeme. Obecně je – vzhledem k délce stavebního řízení, které je v České republice jedno z nejdelších na světě (!) – jednání s úřady ta méně příjemná část stavby nového domu nebo bytu. Ačkoliv se v oboru pohybujeme skoro dvacet let, často nevím, jak dlouho bude jednání trvat, jak dopadne a jaké nám i vám jako investorovi přinese překvapení. Vzhledem k tomu, že nedokážeme dopředu odhadnout výsledek ani přesný časový plán, obvykle jde o řadu různých kompromisů a kličkování mezi vyhláškami, nařízeními a normami. Na práci architekta je projednávání čehokoliv se stavebním úřadem ta nejméně kreativní činnost. A často i přes enormní snahu mnoha lidí nepřinese potěšující výsledek.

 

Kdysi dávno jsme tuto fázi v OOOOX řešili sami. Když na to vzpomínám, tak doba byla divočejší, úplatky jen kvetly a my sami kolikrát ani v úřednické hantýrce nepochopili, že si o úplatek úředník zrovna řekl. Proto jsme si našli odborníky a nechali jednání s úřady na nich. Radši navrhujeme a myslím, že nám to jde lépe, než korespondování se stavebním úřadem.

Naštěstí to dnes lze řešit jinak. Máme specialistku, která veškerou komunikaci s úřady řeší sama a nám podává jen průběžné informace, případně požadavky na úpravy podle jednotlivých úřadů. Výhodou také je, že si hned na začátku řekneme, která varianta řízení bude pro váš případ nejprůchodnější, jestli je to rekonstrukce nebo demolice. Vždy je potřeba řešit místní specifika, kdy se v každé místní části objevuje komplikace u jiného úřadu. A vždycky se alespoň jeden problematický najde.

 

Jak se postupuje v této fázi, kdy my navrhujeme a zároveň projednáváme váš projekt se stavebním úřadem? I v této fázi od počátku konzultujeme vše průběžně. Není nic horšího než hotová a drahá dokumentace, kterou vám úředníci shodí ze stolu, protože se například nelíbí místnímu spolku. Jako ideální model se nám osvědčily konzultace už v průběhu studie. Sice se samotná studie v čase natahuje, ale máme jistotu, že nás s tím později nevyhodí. Zajímavě tady funguje i efekt, že jsou úředníci potěšeni, že je do toho zapojíme tak brzy a někteří dokonce mají pocit, že se návrhu účastní. Nám se pak daří z více i nesmyslných variant směrovat konzultace tam, kam potřebujeme. Je to vždy kompromis, ale daří se nám zachovávat náš původní záměr. Další projednávání se tím pak zjednodušuje. Tím, že s touto činností máme bohaté zkušenosti, nebudeme vám projekt navrhovat tak, abychom strávili leta nekonečných bojů s úředníky a vy jen čekali a platili. Už v naších prvních návrzích počítáme s tím, co je možné, nebo bude průchodné na příslušném úřadu. A nás pak je už jen zbývá najít cestu, tak projekt protlačit bez zbytečných komplikací.

 

 

od Radky - 5. 5. 2020

Přihlas se k odběru novinek