Zpět

Architektonická studie I.

Architektonická studie vás čeká hned na začátku naší spolupráce. Je to velmi důležitý krok, který se nedá vynechat, ale také se jím nedá skončit. Ne, opravdu se podle architektonické studie nedá stavět. Na ni navazují další fáze detailního rozpracování projektu, jeho naceňování, vybírání, a teprve pak samotná realizace.

Tvoříme společně


Architektonická studie je fáze, kde si „vyladíme noty“. Probereme detailně zadání: co si představujete, sdělíte nám své nerealistické plány (zejména ty související s rozpočtem). My je pak trochu usadíme na zem a vymyslíme, co bude pro vás ta nejlepší cesta. Ano může se stát, že vám budeme razantní zásahy rozmlouvat, když na to nemáte rozpočet, stejně tak vás budeme přemlouvat, abyste v rozpočtu přidali, když v tom cítíme potenciál, který by bylo škoda nevyužít a vy máte kam sáhnout.

Zejména studii tvoříme společně. Nepracujeme tak, že si od vás vezmeme zadání a za dva měsíce vás oslníme něčím, co možná hodíte koše. Celý návrh budeme krok po kroku konzultovat a šít na míru přímo vám. Vy jste tak vlastně spoluautorem. Proto je každý náš návrh jiný, protože i každý klient je jiný. Každá realizace je tak unikát.

Dispozice je základ

Ve fázi architektonické studie je nejdůležitější samotná dispozice. To je základ celého projektu. V tuto chvíli je podružné, jaké nakonec zvolíme barvy a materiály, protože fungující dispozice je základ všeho. Jde o to, aby fungoval plynulý provoz v interiéru, aby nedocházelo ke kolizím, aby něco nechybělo. I když navrhujeme novostavbu rodinného domu, vždy vycházíme z interiéru. Jsme přesvědčeni, že dům je na bydlení, ne aby vyrazil dech kolemjdoucím. Takže i v tomto případě začneme dispozicí, s níž sladíme hmoty domu.

Barva & materiál

Dalším bodem je pak sladění barevnosti a materiálu. Nebudeme se s vámi hádat, nebo vás do něčeho nutit. My jen usměrníme vaše představy a doplníme je o něco, co by vás možná vůbec nenapadlo. Dům nebo byt navrhujeme pro vás, ne jako svou exhibici. Ostatně bydlet v něm budete vy, ne my. Po celou dobu spolupráce jsme si partnery, kdy hledáme tu nejvhodnější cestu, kterou v architektonické studii „nalajnujeme“ a v dalších fázích ji jen rozpracováváme.

Koncept osvětlení a vizualizace

Další z důležitých bodů na začátku spolupráce je koncept osvětlení. Je to právě osvětlení, které podtrhuje interiér (anebo ho může i úplně zabít). To například příjemná atmosféra, když přijdete domu z práce. A protože to je opravdu důležitý prvek celkové práce, rozepíšeme o něm podrobněji v některém z dalších článků. Studii zakončujeme realistickými vizualizacemi. To považujeme za velmi důležitý nástroj, pomocí kterého si uděláte představu o tom, co vás čeká. Možná si ani nedovedete představit, co jste vlastně v průběhu studie odsouhlasili. A právě vizualizace slouží jako takové potvrzení, že dané řešení pro vás nebude moc tmavé, moc bílé, moc studené. apod.

Možná si řeknete, že vám stačí inspirace od architekta, a pak už to zvládnete sami. Celá studie ale není zpracována do úrovně detailu. Říkáme, že v ní řešíme „jak věci vypadají“, ale ne kolik stojí, nebo kdo je bude dodávat.

Samozřejmě budeme při návrhu pracovat s předměty a prvky, které zapadnou do vašeho rozpočtu, protože pak byste mohli studii považovat za ztrátu času. Budeme řešit to, co by se vám mohlo líbit a v dalších fázích pak vybereme konkrétní povrchy a výrobky podle ceny a dodavatele. Dalším důvodem je, že studie v takhle rané fázi spolupráce jednoduše nedokážeme pojmout detaily, jak co zpracovat. Proč tedy nestavět podle architektonické studie? No, pokud se rozhodnete podle studie stavět, narazíte na spoustu potíží, které je potřeba řešit. Budete cítit jen zmar, že jste ztráceli čas a nakonec si vše musíte řešit sami. Samotná studie prostě ke smysluplnému stavění nestačí. Nejdůležitější není návrh, ten zvládne každý talentovaný architekt i ten začínající. Nejdůležitější je podle nás samotná realizace a my v návrhu už pracujeme s tím, co realizovat lze, a nezadluží to vaše příští generace. A jak dlouho toto celé trvá? V ideálním případě šest až osm týdnů, ale vždy záleží na tom, jak máte čas na společné schůzky.

Více také najdete v našich podcastech, kde se stavbou a celým složitým procesem zabýváme do detailu. 

Od Radky - 27. 4. 2020

Přihlas se k odběru novinek