Zpět

Realizační dokumentace - 2. část

V tomto článku rozebíráme, jak se konkrétně připravuje realizační dokumentace. Po architektonické studii a rozhodnutí, jak moc velké budou zásahy do bytu nebo domu, pokračujeme realizační dokumentací, například koupelny. 
Začneme výběrem konkrétních prvků a na základě finálního výběru připravíme dokumentaci. Ukážu to na příkladu koupelnového vybavení. Ze studie a naší dosavadní komunikace víme, jestli se vám líbí umyvadlo hranaté nebo kulaté. Jestli máte rádi černou barvu (tak jako my), nebo preferujete například bílou. My když nyní připravujeme realizační dokumentaci, tyto skutečnosti zohledníme a když hledáme konkrétní výrobky od různých značek, sledujeme nejen vaše požadavky, vkus, ale také jsou důležité technické detaily. A v neposlední řadě ceny. V našem výběru a diskusi s vámi si řekneme, jestli je cena a celkový rozpočet v pořádku. Anebo budeme hledat levnější (někdy dokonce i dražší) variantu. Jakmile máme připravený kompletní soupis prvků, naceněný a vámi odsouhlasený, připravíme dokumentaci pro stavbu.

 

Nedává smysl připravovat prováděcí dokumentaci v nějakém obecném formátu, protože by pak stejně bylo nutné části doplňovat nebo předělávat. My naopak připravíme konkrétní vývodové plány na odsouhlasené prvky v koupelně. Zcela přesně už víme, jak budou baterie navazovat na spárořez obkladů, jak budou vysoko na umyvadlem a podobně. Výstupem naší práce je dokumentace, podle které bude stavební firma realizovat, a to včetně všech technických detailů. V této fázi nás také čeká vybírání vzorků (obkladů, dlažeb, baterií, atd.) a obcházení showroomů. Vše si sladíme tak, aby celek i jednotlivé prvky fungovaly dohromady.

 

Druhou částí realizační dokumentace je nábytková část interiéru. V této dokumentaci řešíme prvky, které už stavbu nijak neovlivňují. Konkrétně jde o vestavný nábytek, ale i volně stojící kusy nábytku, svítidla a doplňky. I v této fázi je nutné vypracování prováděcí dokumentace pro zakázkovou výrobu. Tady jen upozorním na to, že naši prováděcí dokumentace pak zpracují dodavatelé (například truhláři) a zpracují si vlastní výrobní dokumentaci. Naše výkresy (= prováděcí dokumentace nábytkové části) řeší detaily, návaznosti a slouží jako podklad pro nacenění a pro konzultaci s vybraným výrobcem.

 

Kromě projektování jako takového, v této části řešíme zejména naceňování, vybírání hotových kusů a nekonečné porovnání a rovnání do tabulky rozpočtu, abychom následně hledali cenově přijatelnější alternativy a podobně. Pro realizaci po vlastní ose samotný projekt nestačí. I přes precizně vypracovaný projekt je třeba, aby architekt samotnou realizaci kontroloval, koordinoval a řešil problémy, které během realizace vždy nastanou a v projektu jsme s nimi nemohli počítat. Platí to především u rekonstrukcí. O procesu realizaci si řekneme v dalším článku.

Od Radky - 5. 5. 2020

Přihlas se k odběru novinek