Zpět

Spolupráce s projektantem

V minulých dílech jsme popsali fázi architektonické studie, realizační dokumentaci a také projednávání s úřady. Dnes popíšeme, jak a proč spolupracujeme s projektanty. Asi se ptáte, proč vlastně neděláme projekt celý, včetně projektu pro stavební povolení? 
Osobně zastávám názor, že každá činnost má svá specifika a je fajn, když ji dělá člověk, který tomu opravdu rozumí. Být architektem od studie, přes projektanta pro dokumentaci ke stavebnímu povolení, řešit komunikaci s úředníky, znát všechny stavební materiály i vybavení interiéru, a pak ještě zvládnout vyladit interiér doplňky je poměrně velká škála činností. A není podle mne v silách jednoho člověka být ve všech těchto aktivitách perfektní. Proto jsme se rozhodli věnovat částem, které umíme a které nás baví. A to opravdu není dokumentace pro stavební povolení. Náš tým jsme rozšířili o externí projektanty, kteří tuto část řeší. Nám tak zbývá čas na tu zábavnější činnost. Naopak v průběhu jejich práce vše neustále konzultujeme a vzájemně upravujeme, aby na sebe všechny projekty navazovaly.

 

A samozřejmě projektant se obklopuje dalšími specialisty na jednotlivé profese: ať už to je topení, statika nebo vzduchotechnika (možná jste už slyšeli zkratku TZB). Při společných konzultacích nejdříve probereme vaše požadavky na technické vybavení domácnosti a ze zkušeností vám možná některé budeme rozmlouvat.

 

Často zbytečné požadavky

Velmi často se stává, že klienti mají vysoké požadavky, ať už je to inteligentní dům nebo rekuperace, přičemž rozpočet na dům tomu neodpovídá. Je pak důležité zvážit, co která investice přinese, jestli není jednodušší a ve výsledku i příjemnější normálně otevřít okna, nebo si rozsvítit světlo klasickým vypínačem místo mávání rukou pod světly jídelního stolu. I s klasickými rozvody jsme schopni připravit dům tak, aby vám pohodlně sloužil bez toho, abyste ho ovládali telefonem nebo tabletem, který třeba zrovna nemůžete najít. Třeba na to jednoduše stačí jeden centrální vypínač při odchodu, který zmáčknete rychleji, než vyťukáte všechny místnosti na tabletu. 
 

Proč si najmout stavební dozor?

U větších realizací se podle našich zkušeností ukazuje jako velmi výhodný model, kdy náš projektant funguje při realizaci také jako stavební dozor. Není pak nutné zakreslovat spousty detailů do projektu, stačí je vyřešit na místě během realizace. Navíc projektant má vše nastudované detailně, není třeba projekt zdlouhavě zkoumat a hledat chyby. I tady platí, že na jeden detail bude více názorů a tímto způsobem se vyhneme dohadům a dokazování, kdo to myslel lépe. Navíc projektant je z titulu své profesní autorizace za vše i sám zodpovědný.

 

od Radky - 5. 5. 2020

Přihlas se k odběru novinek