Zpět

Otázky a odpovědi

Máte pocit, že ještě nevíte vše? Zkuste si projít odpovědi na nejčastější otázky. Pokud ani tady nenajdete to, co Vás zajímá, dejte nám vědět. Jsme Vám k dispozici.

Projekt

Nebude mi stačit jen studie? Mohu podle ní stavět?

Studie je zpracovaná formou základních nekótovaných výkresů pro dispozici, inspiračních obrázků a základního 3D modelu. Studie obsahuje koncepci použitých materiálů, barevnosti a dispoziční varianty řešeného prostoru. Studie neobsahuje konkrétní zařizovací předměty, ani neřeší případné technické problémy, které se objevují během procesu realizace. Výstupem studie není dokumentace pro provedení stavby ani dokumentace pro provedení konkrétních nábytkových kusů. Takže ne, podle studie se opravdu stavět nedá. Je to příliš brzká fáze, aby dokázala postihnout vše, co je třeba během realizace řešit. Více se o studii dočtete v samostatném článku na našem blogu.

Jak je to s projektem ke stavebnímu povolení? Dělá ho OOOOX nebo někdo jiný?

Pokud si to charakter zakázky vyžádá, je nutné řešit i projekt ke stavebnímu povolení. Tento projekt, stejně jako pak projekt pro provedení stavby necháváme vždy zpracovávat externího projektanta. Můžeme Vám doporučit naše projektanta, se kterým spolupracujeme dlouhodobě. Stejně tak se můžete rozhodnout pro někoho jiného a my se a ním pak domluvíme na rozsahu projektu, co kdo připraví, kde bude například prováděcí projekt odkazovat na projekt interiéru tak, aby se práce nedělala zbytečně dvakrát. Pokud Vám tyto termíny zní zmatečně, přečtěte si slovník pojmů.

Kdo bude na mém projektu pracovat za OOOOX? Radka?

Na Vašem projektu bude po celou dobu pracovat jeden z našich zkušených architektů/architektek. Díky tomu máte záruku toho, že architekt/ka ví o projektu opravdu do posledního detailu. A kdyby se náhodou stala nějaká nečekaná událost a museli jsme Vám architekta/ku vyměnit, nebojte se. Máme tak dokonalý interní systém, že si projekty dokážeme v poměrně krátké době předat a plynule pokračovat dál. A Radka? Radka funguje jako supervize. Tak máte jistotu, že se na projekt nekoukají jen jedny oči, ale probereme si vše v ateliéru ještě předtím, než to pošleme k Vám.

Zpracujete mi i projekt ke stavebnímu povolení?

Ne. Na ten Vám doporučíme zkušenou projekční kancelář, se kterou dlouhodobě spolupracujeme. Každý projekt ke stavebnímu povolení vyžaduje velkou součinnost dalších profesantů a proto si raději necháme časové kapacity na to, to vše koordinovat. Nicméně s nimi budeme po celou dobu v kontaktu a budeme řešit dotazy, které vzniknou, doplňovat a tak. Po celou dobu budeme hlídat, aby se na projektu pracovalo a posouvalo se kupředu.

Vyřídíte mi stavební povolení?

Ne. I na tuto činnost máme odborníky. Lidi, kteří prostředí úřadů znají a jsou schopni projednání aktivně sunout dopředu. Na nás zůstává jen úvodní konzultace na úřadu ohledně toho, zda je náš návrh průchozí. Pokud ano, předáme pak podklady projektantovi. Poté budeme podobně jako s projektantem hlídat průběh, předávat informace mezi projektantem a specialistou na inženýring. Pokud by přeci jen u projednání vznikly nějaké požadavky na úpravy, zařídíme, aby byly zapracovány.

Jak spolu budeme komunikovat? Není problém, že žijeme v zahraničí?

Nejlepší variantou jsou osobní schůzky. Dá se probrat velké množství věcí, ukázat si vzorky a odpovědět na Vaše dotazy. Pokaždé Vám vše shrneme do mailu. I Vám doporučujeme, abyste své dotazy nebo komentáře vždy posílali mailem, můžeme si je pak dohledat, pokud bychom měli nějaké nejasnosti. Netelefonujte, pište! Pokud pobýváte v zahraničí, nebo jste na delší dobu pryč, není problém komunikovat přes konferenční hovory. Ve chvíli, kdy se budou vybírat konkrétní vzorky materiálů, doporučujeme osobní setkání ať u nás nebo v showroomech. Schůzky naplánujeme tak, aby to vyšlo na dobu Vašeho návratu. A kdyby i toto bylo nereálné, tak není problém Vám vzorky do zahraničí poslat. 

Můžeme konzultovat o víkendu?

O víkendech a svátcích nepracujeme, musíme nabírat síly na další dny. Klidně posílejte maily, jen naši odpověď čekejte až v pracovní dny. 

Realizace

Jak je to s dodavateli? Doporučíte mi Vaše, nebo si je musím zajistit?

Na všechny fáze realizace jsme schopni Vám doporučit osvědčené dodavatele, se kterými dlouhodobě spolupracujeme. Jedná se o takový náš širší tým. Dodavatelé se mezi sebou již znají a vědí, jak na sebe při realizaci navazovat. My známe jejich silné i slabé stránky a víme, že se v případě potíží neotočí ke klientovi zády. K tomu nám navíc jako „páka“ slouží to, že s námi zároveň spolupracují na dalších stavbách a díky tomu je naše vyjednávací pozice silnější, než u dodavatelů, které dosadíte sami.

A co třeba generální dodavatel? Je to pro mě vhodné řešení?

Zatím se nám využívat generálního dodavatele na komplet celou stavbu vč. interiéru nevyplatilo. Prvotní zdání, že budou případné reklamace řešené pouze s jedním dodavatelem a tím bude řešení jednodušší přestává platit ve chvíli, kdy dojde ke sporu právě s generálním dodavatelem. Pak je i banální reklamace v podstatě neřešitelná. Navíc generální dodavatel musí vždy cenu nařízené subdodávky navýšit o režii ve výši několika procent, což ve finále celou stavbu prodražuje.

Zvládneme dodržet náš rozpočet? 

Váš rozpočet bereme vždy jako orientační. Důvod, proč ho potřebujeme znát na začátku je ten, abychom Vám mohli vybírat prvky interiéru, které se do jeho rozpočtu hodí a nebude pak u naceňování zbytečně zklamán. Zabráníme tak i zbytečně vynaloženému času, který pak trávíme tím, že hledáme cenově vhodné varianty. Každý klient se nakonec rozhoduje vždy sám. A samozřejmě budete vždy tíhnout k těm dražším variantám, to je zákon schválnosti. My Vás v průběhu vždy upozorníme, jestli jsme ještě v původním rozpočtu, nebo už jdeme přes. Konečné překročení rozpočtu tak budete mít vždy ve svých rukou. Nikdy nám neříkejte svůj strop, ale nechtějte po nás, abychom se do toho vešli:)

Komu budu vlastně realizaci platit?

Vždy Vás dovedeme k objednávce a faktury proplácíte přímo dodavatelům. Nevznikají tak další vícenáklady na přefakturace a režie, ale vždy vidíte konečnou cenu, kterou platíte. Po zaplacení zálohy opět celou komunikace převezmeme a řešíme samotnou realizaci. Přefakturaci přes OOOOX řešíme pouze ve výjimečných případech, kdy dodavatel nedává našim žádnou klientům slevu.

Jak to funguje s případnými reklamacemi?

I u doporučených dodavatelů může reklamace po předání vzniknout. Budeme Vám asistovat při jejím vyřízení. U námi doporučených dodavatelů Vám pak už náš čas účtovat nebudeme a je to v naší režii. U dodavatelů dosazených Vámi čas při vyřizování účtujeme. Každopádně je vždy dobré počítat s tím, že každý materiál bude časem, dříve či později  jevit známky opotřebení a je to tak v pořádku. Žádný materiál není věčný ani nezničitelný. Důležité je vždy i správné ošetřování podle pokynů dodavatele.

A co slevy? Dostanu nějaké?

U dodavatelů, které Vám doporučíme jsme schopni dosáhnout na slevy pro naše klienty.  Není na ně automatický nárok, vždy záleží i na velikosti objednávky a na konkrétním dodavateli. 

Mohu si realizaci rozložit do více etap? 

Ano, to není problém. Každému se může stát, že realizaci musí natáhnout, buď kvůli financím, nebo třeba složitější rodinné situaci. Fázování není problém. Rozdělíme si fáze tak, aby rozložení dávalo smysl a nebylo nutné něco později předělávat. Navíc náš systém hodinové práce je pro takové případy vyloženě ideální. 

Dodržíte harmonogram?

Tato otázka je trochu ve hvězdách, protože nejsme jediný článek celé realizace. I my sami máme zájem projekty dokončovat a netahat je po dlouhých pauzách ze šuplíku. Pokud bude na Vaše projektu nutné řešit stavební povolení, počítejte s tím, že se termíny mohou natáhnout. I přesto, že úřady mají přesně stanovené termíny pro vyjádření, rádi je porušují. Pak se dá realizace plánovat až podle toho, kdy je vydané stavební povolení. A pokud se Vás stavební povolení netýká i tak se připravte na to, že mohou nastat nenadálé situace, které původně plánovaný harmonogram protáhnou. V této chvíli, kdy jsou kapacity všech dodavatelů přeplněné a materiály často nedostupné máme termíny spíš v rovině zbožného přání. Buďte prosím trpěliví a nikdy se konečný termín nefixujte, vyhnete se zbytečnému zklamání a stresu. Nikdy se nefixujte na termín vánoc nebo termínu porodu, raději počítejte s tou horší variantou a vždy mějte záložní plán. A my samozřejmě uděláme maximum pro to, aby byl projekt hotový co nejdříve. 

Váš honorář

Proč pracujete hodinově a ne fixem? Není to pro mě nevýhodné?

Na základě naší první schůzky jsme schopni Vám připravit odhad hodin, které budeme potřebovat pro návrh Vašeho projektu a jeho realizaci. Vycházíme u toho ze statistiky podobně velkých projektů podobného rozsahu. U většiny projektů se do odhadu hodin trefíme. Jsou ale určitá specifika, která prostě na základě první schůzky s Vámi odhadnout nedokážeme. Pracovně tomu říkáme "koeficient klient" To znamená, že každý klient je jiný a každý se rozhoduje jinak rychle. Jsou klienti, kteří mají doma natolik shodu, že projekt utíká velmi rychle a jsou jiní, kteří si raději ověří všechny dostupné možnosti, než udělají finální rozhodnutí. Proto je hodinový systém naší práce fér. Budete si chtít povídat a my tu jsme od toho. Budete se rozhodovat rychle, pak budete mít spotřebu hodin menší. 

Kdybychom pracovali fixem, museli bychom dopředu u všech zakázek udělat "polštář", abychom na nerozhodných klientech nevykrváceli. Pak by klienti, kteří se rozhodují rychle dopláceli na ty nerozhodné. Proto je hodinový systém fér.

Jak je s nevyčerpanými hodinami z předplatného?

Pokud se rozhodnete využít nabídky balíčku předplacených hodin a nastane situace, kdy ve spolupráci nemůžeme pokračovat, tak Vám nevyčerpané hodiny formou dobropisu vrátí. Hodiny, které již byly odpracované Vám zůstavjí za zvýhodněnou sazbu.

  

Média a prezentace

Proč budete chtít moji realizaci prezentovat?

Každá realizace rozšiřuje naše portfolio, proto i Váš projekt rádi odprezentujeme. Koneckonců i Vy jste nás našli na základě realizací, které jste viděli ať na našem webu nebo jinde v médiích. Kdyby byli všichni proti, asi byste na nás nikdy nenarazili.

Kde budete moji realizaci prezentovat?

Primárně prezentujeme všechny naše realizaci na našich kanálech, ať je to web, magazín, blog nebo sociální sítě. Protože nás sleduje hodně médií, oslovují nás se žádostí o prezentaci v magazínu nebo některém z portálů. Předtím, než bychom Vaši realizaci posílali do médií, domluvíme se na tom společně. Připravíme autorskou zprávu, která popisuje jen architektonické řešení, a pošleme Vám ji k odsouhlasení. 

Jak zajistíte zachování anonymity?

Zachování Vašeho soukromí je pro nás prioritou. Nechlubíme se tím, pro koho pracujeme, prezentujeme pouze naši práci. Nikde se nezmiňujeme ani o to, čím se naši klienti živí. Důležitým krokem je, že fotíme vždy tak, aby realizace nebyla dohledatelná, ať jsou to přepálené výhledy z oken, nebo různé maskování. Na názvu realizace se předem domluvíme, vždy vycházíme z adresy a hledáme třeba podobný název jinde. 

od Radky - 24. 11. 2021

Přihlas se k odběru novinek