Zpět

Salone di Mobile 2021

Milánský veletrh a přidružený design week je pro nás jako každoroční povinnost. Kromě novinek na veletrhu je celé město protkané design expozicemi. Na veletrh v Miláně jezdíme už od roku 2005, takže můžeme sledovat, jak se vyvíjí a mění.

Ročník 2020 byl zrušený kvůli covidu. Ročník 2021 se přesunul z jara až na podzim a trochu jsme nevěděli co od toho máme čekat. Přeci jen je to mezinárodní veletrh s obrovským přesahem a velkou účastí lidí z celého světa. Cestování v roce 2021 ještě úplně nemá rozměry toho před covidem a velké množství cizinců se do EU nedostane. Nicméně jsme se rozhodli, že to vyzkoušíme. V našem okolí jsme ale byli jediní. Na webu veletrhu se akce tvářila naprosto normálně, jen navíc ověnčená „super“ a „udržitelností“ na všechny způsoby.

První zajímavostí bylo, že se nám podařilo velmi jednoduše sehnat hotel přímo v centru a ještě za normální peníze. Obvykle jsou všechny ubytování naprosto plná a hotely za astronomické částky. Po příjezdu na výstaviště bylo před branou množství lidí. Kontrola byla velmi důkladná, kdo neměl covid pass mohl si hned na místě udělat test, jinak byl vstup zakázaný. Co nás ale naprosto dostalo, že výstaviště bylo až na dvě haly prázdné. Normálně jich je dvacet čtyři. Takhle ho neznáme. Dvě haly jsme prošli za hodinu. Klasické výstavní expozice se smrskly na jakousi výstavku. Celá hala byla rozdělená na uličky s výstavní stěnou a každý z vystavovatelů, převážně domácích, měli k dispozici stěnu a asi tak metr podlahy před ní. Takže něco naprosto jiného než obvykle.Bohužel ani při tomto formátu se pořadatelům nepodařilo naplnit obě haly a tak na koncích vznikaly jakési hluché prostory zaplněné zavěšenými závěsy, aby to nepůsobilo tak prázdně.

Opakem pak bylo město. Všechny prostory v rámci Brera Design District byly připravené jako vždy, jen bez lidí. A to se nám mimořádně líbilo. Navíc na nás všude měli čas. Obvykle jsou návštěvy showroomů zhruba jako fronta na koncert.

Gessi nám předvedli novinku v podobě magnetických prezentačních panelů, na které se dají s klienty skládat sestavy pro sprchy a wellness. Je to velmi přehledné a dá se to měnit až do podoby, kdy je klient spokojený.

Boffi jsme byli sami, neuvěřitelné. V Boffi totiž mají každý rok úplně novou expozici a měli jsme tak luxus toho si všechno v klidu a s odstupem prohlédnout.

Závěrem? Bylo to zvláštní, ale utvrdilo nás to v myšlence, kterou máme v hlavě už pár let. Podoba veletrhu do pandemie začala být velmi nekomfortní. Obrovské množství lidí, které se každý rok ještě zvětšovalo bylo vyloženě otravné. Navíc jsme se přistihli, že samotný veletrh už procházíme jen napříč, tak nějak z povinnosti. A Design District je tak plný, že nic nevidíme. Rozhodli jsme se, že si od veletrhů dáme pauzu. Tento rok to jen potvrdil. Naopak plánujeme cestu po několika výrobcích ať už v showroomech, nebo přímo do výroby, podobně jako jsme si už projeli sever Itálie. A bude to mnohem lepší. 

od Radky - 12. 1. 2022

Přihlas se k odběru novinek