Zpět

#JÍDELNA

Nevaříme z vody

Předtím, než navrhneme koncepci jídelny, se klientů vždy ptáme, jak často sedí u stolu. Jste zvyklí jen na rychlé večeře? Nevaříte a raději jíte venku? Supluje jídelna spíš místo k posezení pro celou rodinu? Zvete si domů často na večeře hosty? To všechno jsou stěžejní otázky, které ovlivní nejen výběr stolu, ale i další nábytek a materiály.  Jídelna je pomyslný středobod obytného prostoru. 

Vždy se mu věnujeme s patřičnou pozorností a je velmi důležité si na začátku říct, jak moc u stolu trávíte času. Je to jen na rychlé večeře, nebo dokonce doma ani nevaříte a jíte venku? Nebo je jídelní stůl taková náhrada sednice a odehrává se zde většina rodinného života? Nebo je vyloženě společenská záležitost a zvete si domu často na večeře hosty? Podle toho budeme volit nejen velikost stolu, ale i materiály. 

Co je pohodlné, nemusí být praktické 

Při delší sezení je vhodné volit pohodlné židle, ideálně polstrované. To jde ovšem trochu proti faktu, že máte malé děti. Pak se jako nejlepší volba jeví židle kožené. Další otázkou jsou područky. Pro delší sezení jsou pohodlné, ale velmi špatně se ze židle s područkami vstává, protože se nemůžete „protáhnout“ kolem vedlejší židle. Židle s područkami jsou tak nejlépe umístěné do čela stolu. 

Stůl je Základ 

Materiál stolu volíme spíš podle preferencí klientů a s ohledem na celé ladění interiéru. Velmi neradi postavíme dřevěný stůl na dřevěnou podlahu. Je to proto, že dřevo nikdy neladí buď barvou nebo strukturou. Pokud má materiál pěkně vyniknout, navrhujeme na dřevěné podlahy stoly s betonovou deskou nebo dřevo v barvě, třeba černý. Naopak pokud má klient požadavek na dřevěný stůl, necháváme ho vyniknout na betonové podlaze nebo dlažbě.

Navrhujeme na míru 

Když si necháte udělat stůl na míru, dokážete perfektně sladit barevnost všech materiálů a navrhnout velikost stolu, která bude přesně odpovídat danému interiéru. Místy navrhujeme i jídelní stoly přímo napojené na varný ostrůvek, kdy se nabízí i zajímavé řešení desku stolu vykonzolovat do prostoru a zbavit se tak každé nohy. Židle se pak dají kolem stolu umístit libovolně. Podnož stolu je vždy velmi důležitá ve smyslu, jak moc flexibilní počet židlí kolem stolu potřebujete. Pokud se počet často mění, třeba z důvodu častější početnějších návštěv, je lepší volit nohu centrální. Pokud tento požadavek není, vystačíme si s klasikou čtyř noh v rozích. A výjimkou nejsou i stoly dlouhé přes tři metry.  

Jídelna je důležitá i z hlediska osvětlení. Právě nad jídelní stůl se umísťuje to hlavní dominantní světlo celého prostoru. 

Přehled všech našich realizovaných jídelen napříč projekty najdete ve filtru #jídelna na našem webu.

A naše tipy: 

od Radky - 13. 1. 2022

Přihlas se k odběru novinek