Zpět

Cesta po Itálii

Ještě, než se uzavřely hranice a na pár měsíců jsme ztratili možnost cestovat, vyrazili jsme na poznávací výlet do severní Itálie. Skvělá možnost poznat místní výrobu a navštívit několik továren nás natolik nadchla, že jsme o tomto výletě natočili samostatný díl podcastu.

 

Jenže pak se rozšířil po světě virus a my nevěděli, co a jak vůbec bude (o tom jsme také natočili díl podcastu). Uplynulo pár měsíců, my se vracíme (skoro) do normálu a tady je naše reportáž. Na pozvání DC616 jsme navštívili továrnu na radiátory Tubes Radiatori a skvělý showroom Agape s koupelnovým vybavením. Pojďte teď s námi do Agape a Tubes. A také se pojďme bavit o kvalitě, designu a materiálovém provedení, které najdete jen u těch nejlepších značek. Téma dnešního blogu je kvalita z Itálie. A také bude řeč o sanitě, koupelnách a všem okolo. Náš factory trip směřoval nejen do showroomů těchto dvou skvělých firem, ale navštívili jsme i samotnou výrobu.

Do posledního detailu

Italové obecně mají showroomy svých designových značek navržené a zpracované opravdu výjimečným způsobem a my se od nich máme co učit. Nejen koncepčně, ale i provedením, použitými materiály… Italská , kterou rádi používáme, vyrábí sanitu, baterie, koupelnový nábytek… A mají jedny z vůbec nejkrásnějších výrobků, které známe. Kromě  a přednáškových místností jsme navštívili technické zázemí firmy: celé kolekce a jednotlivé místnosti s komplet zařízenými místnostmi, detaily. Krásné kompozice, jejich cit pro doplňky a celkové vyznění interiéru jsou neuvěřitelné.

Jaký je italský design

A dá se vlastně mluvit o italském designu? Rozhodně ano, protože na produkci značky Agape je vidět, jak nádherné věci dovedou Italové navrhnout a vyrobit. V běžném provozu, který známe z našich realizací interiérů, je to s nimi někdy velmi obtížené: nedodají nic včas, často se zpožděním… ale troufnu si říct, že italský design je světová špička.

Dalším naším factory tripem byla návštěva v rodinné firmě, kde jsme bohužel nemohli nic natáčet ani fotit, ale opět velký zážitek. Sami si vyvíjejí výrobní technologie a stroje, jsou extrémně přesní a rychlí. A my jsme viděli výrobu radiátoru vlastně úplně od začátku. A tady je třeba říct, že klíčový pro provoz a efektivitu radiátoru je mimo jiné materiál. Buď je radiátor z oceli nebo z hliníku. U hliníkových radiátorů je překvapivá úspora a objem vody, který v nich reálně proudí: tím jsou velmi efektivní pro ohřev vody kotlem. Jen pro představu: výkon, který v ocelovém radiátoru ohřívá zhruba 18 litrů vody, v hliníkovém zvládnou dva litry vody!

Jde o konstrukci, rozvod vody a celkové technické řešení. A proto tak rádi jezdíme na tyhle factory tripy: můžeme nahlédnout pod pokličku výrobci. Víme, co za produktem a jeho technickým řešením je. Svůj důvod to má i z hlediska ceny výrobku: vysoká cena není jen otázkou estetiky daného výrobku, ale obvykle i propracovaným technologickým řešením.

Italský rodinný byznys

Máme rádi i to, že často jsou italské designové firmy rodinné podniky, kde pracuje několik generací: otec, syn… děda zakladatel. A samozřejmě nemůžeme pominout ani lokální charakter výroby: Italové si na místě sami rádi vyrábějí jednotlivé prvky, nevozí je přes půl světa lodí nebo letadlem (což v dnešní situace je fakt o to důležitější). Italská lokální výroba je úplně něco jiného, než je produkce někde v anonymních továrnách v Asii. V tomto duchu nás úplně dojalo video od Tubes, kde nasajete právě tuto rodinnou atmosféru.

Určitě se něco podobného dá najít v oblasti světel i v České republice a my jsme rádi, když i tu naši tuzemskou produkci můžeme na světových veletrzích vidět v té nejlepší společnosti.

Veletrhy & factory tripy

Milánský veletrh, kterému jsme se chtěli v dalším podcastu a blogových příspěvcích věnovat samostatně, se letos neuskutečnil. Přesto je Salone del Mobile jediná akce svého druhu, která má z našeho pohledu interiérových architektů smysl navštívit. Navštívili jsme i jiné světové veletrhy a nakonec došli k tomu, že Salone je jen jeden a dubnový výlet pro nás prostě smysl má. Tak doufám, že příští rok náš výlet vyjde a my budeme na tomto blogu s vámi moci sdílet novinky, dojmy a jarní italskou náladu.

od Radky - 9. 6. 2020

Přihlas se k odběru novinek