Zpět

Rekonstrukce domu

Rekonstrukci domu na první pohled každý vyhodnotí jako něco extrémně složitého. Jednoduché to není, rekonstrukce bytu je proti tomu procházka růžovým sadem, ale i přesto rekonstrukce domu stojí za to! Na dalších řádcích Vám nastíníme klady a zápory.

Co na rekonstrukcích milujeme

Většina starých objektů má svého nezaměnitelného ducha. Něco, čeho u novostavby dosáhneme velmi těžko. My máme na rekonstrukcích nejradši kombinaci starého a nového. Vyzvihneme to, co bylo na domě skvělé a doplníme ho něčím velmi současným. Zpravidla to bývá právě stavební část, kamenné stěny a dřevěné stropy jako u realizace Hradby, schodiště, dveře, okna, které „zachraňujeme“. Velmi často i vyrábíme repliky kusů, které už se nedochovaly a během let byly zničené. Takto jsme například postupovali u rekonstrukce vily v Berouně, kde jsme si pohráli s vitrážemi.

To, co naopak doplňujeme do kontrastu, jsou koupelny, podlahy, svítidla a nábytek. A právě tento kontrast udělá z Vašeho rekonstruovaného domu naprostý originál.

Rekonstrukce domu krok za krokem:

Na první místě obhlídka a posouzení, zda původní jsou konstrukce ve stavu, že s nimi ještě můžeme pracovat. Pokud máte v plánu si takový dům k rekonstrukci koupit, tak rychle volejte, ať se na to podíváme společně. U prohlídky vždy hodnotíme, v jakém stavu dům je, jestli se rekonstrukce vyplatí. A není to vždy jen o stavu domu, ale i o tom, jestli v domě vůbec nějaký potenciál je a nebude to jen díra na peníze. Protože i finančně musí rekonstrukce dávat smysl, je dobré si spočítat cenu, za kterou dům pořídím, cenu rekonstrukce bez interiéru a porovnat, jestli je pak takový dům prodejný. I když vyjde cena na hraně, nebojte se, Vaše nemovitost bude s největší pravděpodobností na hodnotě růst, nikoliv klesat. Z toho vychází, že dům musíte především výhodně koupit a pak mít jistotu, že jeho záchrana nebude nesmyslně drahá. Ostatní už do sebe zapadne.

Pokud jste ovšem takový dům zdědili jako u naší realizace v Hradci, pak budeme v potenciálním bourání méně radikální a pokusíme se z toho vykřesat maximum.

Dům máme a rozhodnutí ho rekonstruovat také. Pustíme se do práce. Než začneme s návrhem, uděláme si sondy do konstrukcí, abychom věděli, co nás tam čeká. Ideální je celý dům vyklidit (pokud v něm zrovna nebydlíte) a co nejvíce z něj odhalit. To nám velmi zjednoduší práci na návrhu i následném projektu. Do našeho návrhu vždy zapracujeme co nejvíce současných požadavků na bydlení, které v době vzniku domu nebyly standardem. Nejvíce úskalí číhá vždy v oblasti koupelen, kuchyní a technického zázemí. A díky tomu dojde vždy i na bourání. Někdy dispozici převrátíme vzhůru nohama, abychom měli propojené obývací pokoje s kuchyní a jídelnou, aby byly koupelny součástí ložnice apod. Výsledkem je pak naprosto promyšlená dispozice.

Dalším krokem je povolování. Toto rozhodně není jednoduchá disciplína. Naše zásahy se neomezují jen na vnitřek domu, ale leckdy se „roztáhneme“ i ven. Někdy nestačí velikost obýváku, někdy je nám těsná půda. Často potřebujeme víc světla a větší okna. Ve velmi časné fázi návrhu tak svoje „expanze“ konzultujeme s úřady, abychom měli jistotu, že s projektem projdeme povolením bez zbytečného zamítání a předělávání dokola. Co je ovšem nespornou výhodou rekonstrukcí je jednodušší povolování stavby. Mnohem snáze se povolují úpravy existujícího objektu, než objekt zcela nový. Možná nový stavební zákon přinese ulehčení i pro novostavby, ale zatím to tak nebývá. Dokonce i totální demolice může být ve finále rekonstrukcí, když z původního objektu zachováme alespoň symbolické minimum.

Samotná realizace je nejtěžší část. Číhá na nás hodně překvapení a většinou nebývají příjemná ani pro vás, ani pro vaši peněženku. Ale ještě nikdy se nám nestalo, že bychom to v této fázi my nebo klient vzdali. I přesto, že se snažíme co nejvíc potenciálních problémů vyřešit předem, jsou momenty, kdy se objeví něco nečekaného. Ale nikdy nás nepřekvapilo nic, co by vyřešit nešlo. Nicméně realizace jako taková vyžaduje především velmi důslednou a častou kontrolu. Proto vám vždy budeme doporučovat dodavatele, o kterých víme, že takové práce zvládnou a my s nimi můžeme všechny takové potenciální problémy vyřešit. A právě proto se u rekonstrukcí zdráháme jít do neprobádaných vod a nevyzkoušenými dodavateli. O tom, jak jsem si s jednotlivými realizacemi poradili se dočtete v sekci "rekonstrukce"

Jak dům vybavit technologiemi?

Nejde to lehce, to si nebudeme nalhávat, novostavby jsou v tomto ohledu jednodušší. Pokud jste tech-geek, pak se do rekonstrukce asi nepouštějte. Ale i tak jsme si s lečím poradili. Například v realizaci Hradby je i rekuperace bez toho, aby se vedla stropy. Jen je potřeba vše mnohem důkladněji promyslet. Často staré konstrukce odhalujeme, ať už to jsou trámové stropy, krovy nebo zdivo a pak musíme každé vedení důmyslně ukrýt

Výhodou například je, že domy z přelomu devatenáctého a dvacátého století, většinou netrpí přehřívání nebo obtížemi jak je větrat. Některé technologie tak využívat ani nepotřebujeme. 

Co naopak řešit musíme vždy je odvětrání konstrukcí. Izolace v naprosté většině chybí. Nejde jen o stěny, ale i podlahy, kam musíme dostat dostatek vzduchu. Každý přiznaný krov pak znamená nadkrokevní izolaci nebo další nosnou vrstvu fasády jako třeba ve stodole v Hluboké.

Co stojí za záchranu

Stále váháte, jestli se do rekonstrukce pustit? Tady máme malou nápovědu, ale i tak vám radši každý záměr posoudíme individuálně. 

19. století a starší – no jistě! Zabojujeme a zachráníme, co se dá.

Začátek 20. století po 30. léta – většinou to stojí za hřích, nedoporučujeme pouze domy, které byly stavěné nízkorozpočtově už ve své době– většinou chybí izolace, stabilita nebývá dobrá. Ovšem třeba právě funkcionalismus 30. let za záchranu rozhodně stojí.

40. - 50. léta – tady už jsme opatrní. Zachraňovat má cenu domy, které mají určitou architektonickou hodnotu. Ostatní je lepší bourat.

60. – 90. léta – tady jsme bohužel v období, kdy je většina domů postavených velmi nekvalitně. Materiály byly těžko dostupné a stavělo z toho, co bylo po ruce, nebo se dalo ukrást. 90. léta byla ve znamení živelné výstavby a i to, co se v té době považovalo za luxus, je z dnešního pohledu bídné. Pouze ojedinělé skvosty stojí za záchranu, jinak je lepší poslat dům k zemi a začít znovu a lépe.

A co musíme zachránit za každou cenu? Cokoliv netradičního! Sami milujeme rekonstrukce jakéhokoliv druhu. Uděláme bydlení z továrny, bunkru i dřevěné stodoly. Každou ruinu hodláme zachránit a až když se ukáže cesta záchrany jako příliš komplikovaná, jdeme cestou demolice, kterou ale vždy cítíme trochu jako prohru. Rekonstrukce jsou prostě výzva!

od Radky - 2. 6. 2020

Přihlas se k odběru novinek