Zpět

Rekonstrukce domu

Na rozdíl od rekonstrukce bytu je výrazně složitější. U bytu se musíme vždy vyrovnat s podmínkami, které tam jsou, navíc musíme počítat se sousedy. Na rozdíl od toho u domu je možností víc. A to znamená i více zvažování a propočítávání. Na začátku je nutné promyslet, zda je výhodnější rekonstrukce domu, nebo jeho demolice a výstavba jiného. V tomto případě ovšem nejde jen o finance, ale i postup směrem k úřadům. Tedy která varianta bude rychlejší a průchodnější.

U rekonstrukce domu velmi často řešíme jeho rozšíření, ať už je to obývací prostor, garáže a úložné prostory nebo případně nástavba. I v tomto případě je nutné nejdřív ověřit průchodnost návrhu s úřady ještě před tím, než se začne zpracovávat dokumentace. Stavební povolení a ve většině případů ani územnímu řízení se v tomto případě nevyhneme.

Z toho důvodu do celého procesu vstupuje od počátku i projektant a specialista na inženýring

Pokud budeme řešit rekonstrukci objektu, vždy je nutné provést sondy v co největší míře. Výhodou je, že vás neomezují sousedé pod vámi, nikomu nebude vadit, když se probourá strop skrz nebo odkope terén kolem domu. Sondy ukážou, v jakém stavu jsou konstrukce a do projektu se pak počítá s reálnými úpravami. Celý tento proces je výhodný i pro přesnější naceňování stavebních úprav. Čím více sond, tím přesnější nabídka. A pokud se podaří dům doslova oholit na nosné konstrukce, je to úplně nejlepší.

U rekonstrukce domu je potřeba počítat s tím, že to bude i tak cesta kompromisů. Dům nepůjde řešit zcela ideálně jako novostavbu, kde není problém vyřešit konstrukce z hlediska tepelných izolací. Dům 19. nebo počátku 20. století půjde zateplit jen těžko.

Každopádně rekonstrukce není jen komplikace, ale naopak je to velmi unikátní záležitost. Doslova každý dům je originál a případné přístavby a rozšíření jsou jen dotvoření celku přímo na míru konkrétnímu klientovi. Vzniká zde velmi zajímavý kontrast nového a starého a my se vždy snažíme vyzvednout původní prvky a citelně je doplnit novými soudobými. Nejsme zastánci výstavby replik, více či méně povedených. Pokud objekt svého genia loci má, je fajn ho využít.

Sami milujeme industriální objekty, které se u nás k bydlení velmi málo využívají. Každou ruinu nejdřív hodláme zachránit, a až když se ukáže cesta záchrany příliš komplikovaná, jdeme cestou demolice, kterou ale vždy cítíme trochu jako prohru. Rekonstrukce jsou prostě výzva.

od Radky - 2. 6. 2020

Přihlas se k odběru novinek