Zpět

Rekonstrukce bytu

Téma, se kterým se potkáváme nejčastěji. Rekonstrukce je sama o sobě disciplína zajímavá a záludná zároveň. Nikdy předem nevíme, co všechno nás čeká. A je proto dobré počítat vždy raději s horší variantou.

Rekonstrukce může být „kosmetická“: to, když se rozhodnete upravit jen některé části bytu nebo razantní v případě, kdy jste si koupili byt ve staré zástavbě, který svým uspořádáním neodpovídá dnešním požadavkům.

Před samotnou koupí určitě doporučujeme konzultaci s odborníkem. Ať je to stavební dozor, projektant nebo architekt. Vždy je dobré posoudit, v jaké stavu se byt nachází, co všechno budou úpravy obnášet a kolik vás to bude stát. Na vás pak je zvážit, jestli se vám součet financí na nákup a rekonstrukci vyplatí. A jak je reálné pak byt za tuto cenu prodat. I když byt na první pohled vypadá v pořádku, je možné, že podlahy budou křivé a při probourání místností zjistíte, že musíte vše nákladně vyrovnávat. Ideální je provést sondy, ale to je z hlediska procesu koupě naprosto nereálné. Nikdo vás nenechá rozkopat svůj byt, abyste si pak koupi rozmysleli.

U rekonstrukce nedává smysl složité projektování. Většina problémů se řeší až na místě, podle toho, jak se během realizace objevují. Ani sebelépe zakreslený projekt nedokáže tyto problémy řešit na úrovni papíru. Proto je dobré se obrátit na architekta, který má s rekonstrukcemi bohaté zkušenosti (třeba OOOOX) a dokáže předvídat, co kde číhá.

Možná vás částka za rekonstrukci překvapí, ale je dobré tuto část nepodceňovat. Proto je zvykem u rekonstrukcí počítat s rezervou 20 % z celkového rozpočtu na stavební část. Ve chvíli, kdy se do úprav pustíte, už není cesty zpět. Podlahy se nedají vrátit, aby byly křivé. Říkáme tomu salámová technika. Z rozpočtu postupně ukrajujete až zjistíte, že jste se pustili do kompletního zásahu, ač jste s tím na začátku nepočítali. Vždy je nutné se soustředit na stavební část, tu už nikdy v budoucnu nedoděláte. A přece si nenecháte shnilé trámy pod krásnou novou podlahou. Proto je vždy na místě už na začátku zvážit, jestli koupě dává smysl. Velmi často se potkáváme s názorem, že přeci stačí předělat elektro rozvody. Klient dostane cenu za samotnou realizaci elektro, ale už si neuvědomí, že to sebou nese řadu dalších nákladů jako jsou třeba komplet nové omítky – ty šlicy na zdech se vám fakt líbit nebudou.

Další otázkou je, jestli jsou razantní zásahy opravdu nutné, když to vypadá jen na drobnou úpravu, jako že chcete kuchyni v obýváku. Bohužel původní dispozice ve starší zástavbě jsou z dnešního pohledu naprosto nevyhovující. Koupelny byly řešeny jen jako minimální prostor. I když se ve všech původních výkresech objevuje pojmenování lázeň, o relaxu tenkrát nikdo ani nepřemýšlel. Kuchyně nikdy nebyla součástí obytných a reprezentativních pokojů, ale byla zastrčena kamsi do dvorní části a hlavně daleko, aby služka nikoho nerušila. A právě přesun kuchyně do reprezentativní části bytu je jeden z nejsložitějších úkolů. Napojení na odpad je pro nás pak doslova hra o centimetry.

Jinak tomu je u novější zástavby, kdy se jedná o „odžitý“ interiér, který potřebuje osvěžit. Tam se zpravidla jedná o jednodušší zásah a díky tomu je celá akce levnější.

U rekonstrukcí bytů velmi rádi kombinujeme původní prvky s moderními. Ideální je dotvoření původní stavebních prvků a kombinovat moderní, jednoduchý, minimalistický nábytek a svítidla. Vzniká tak zajímavý kontrast. Asi z nás nevyrazíte rekonstrukci komplet v secesním duchu. Jsme architekti, ne restaurátoři. Líbí se mi odkazovat na původní architekturu například mosaznými bateriemi nebo hexagonovou dlažbou, ale vždy tam musí být právě ten kontrast.

Jedno důrazné upozornění: nikdy neprovádějte rekonstrukci bytu, ve kterém zároveň bydlíte. Každý stavební zásah znamená výrazné omezení provozu domácnosti. Už jen z časového hlediska se těžko sladí příchod řemeslníků a odchod členů domácnosti. Navíc každodenní úklid po stavbě je značně náročný nejen časově, ale i finančně. Klientům vždy doporučujeme, aby si našli náhradní bydlení minimálně po dobu stavebních úprav.

od Radky - 2. 6. 2020

Přihlas se k odběru novinek