Zpět

Chládek v létě? Horko těžko

Každý rok je to stejné. Přijde léto, je nám vedro a když jsme doma, chceme chládek. A světe div se, klimatizace není jediné řešení. I když… Ono je to ve skutečnosti trochu složitější, tak se na to podívejme trochu víc zblízka.

Vraťme se ale zpět ke klimatizaci. To je totiž první věc, na kterou člověk pomyslí, když se doma zrovna peče. A ona funguje, to nepochybně. Bohužel však ne pro každého. Do městských bytů se při rekonstrukci totiž instaluje dost komplikovaně a v památkové zóně je to v podstatě tabu kvůli památkové ochraně. Navíc je nutno si uvědomit, že klimatizace musí být napojena na odpad kvůli odvodu kondenzátu a musí mít umístěnou venkovní jednotku, kterou je potřeba stavebně propojit. Prostě hrozná věda…

Ještě jste se nezapotili? Je toho víc. Klimatizace sice pomáhá doma vytvořit ideální klima, ale víte, jak to je: Kde se dává, jinde se bere… Vychlazením vnitřních prostor dochází k neúměrnému ohřívání venkovního prostoru. Odpadní horký vzduch se plazí po střechách i ulicích, teplo se kumuluje a venku je nedýchatelno. Další slabinou klimatizace je fakt, že generuje extrémně přechlazený vzduch a mnoha lidem způsobuje víc nemocí a zdravotních potíží než užitku. Pro půdní byty ve městech jsou klimatizace bohužel jediným dostupným řešením.

Lidé jsou vynalézaví, bohudík! Už jste někdy slyšeli o chlazených stropech? Jde o dražší, ale pocitově velmi příjemnou alternativu. Je to systém podobný podlahovému topení – do stropu se umístí trubky s chladivou tekutinou, čímž dochází k ochlazování vzduchu v místnosti.

Uf.

Jde to i bez technologií. Základem je dobrá izolace nejen stěn, ale i střechy, která je v horkých měsících nejvíc vystavena teplu. Tady jsou ideálním řešením například zelené střechy, které fungují jako perfektní tepelná izolace a navíc se na ně pěkně kouká. Jejich teplota v horkých dnech nepřekročí 25°C, což je nic v porovnání s asfaltovými střechami rozžhavenými až na 80°C. Zelené střechy fungují přesně opačně, než klimatizace. Chladí vnitřek budovy a neprodukují odpadní teplo. A pokud uvažujete o stavbě rodinného domu, sníží vám koeficient zastavěnosti pozemku.

Ach, ten Island.

Krom toho, že je tam super snad úplně všechno, nevyslovitelně nás nadchla replika středověké farmy – Þjóðveldisbærinn. U střechy i obvodových stěn se jako izolace používaly precizně vyskládané trávové drny. Nejen, že to skvěle izoluje, ale ono to i skvěle vypadá! Důkazem toho jsou i nové termální lázně Sky Lagoon v Reykjavíku, kde je tímto způsobem řešena celá fasáda i samotná budova spa.

od Radky - 24. 6. 2021

Přihlas se k odběru novinek