Zpět

ALGARVE - jak jsme se poprali s rekonstrukcí na dálku v Portugalsku

Jednoho dne mi zavolal náš bývalý klient a kamarád, že si jen tak koupil domek v Portugalsku, jestli se na něj společně nepodíváme. Řekla jsem si „jasně, v zahraničí jsme už realizovali, to bude brnkačka.“ Výzvy miluju.

Je to takový malý domek ve svahu nad Atlantikem. Není přímo u moře, ale o to větší je tam klid. Obklopený zelení, na zahradě vlastní mandarinky a avokádo. Na letní bydlení pro dva ideální velikost kolem 60 m2 se stejně velkou terasou s výhledem do dálek. Bonusem je pak samostatný hostinský domek níž ve svahu a bazén s výhledem. Jak už to bývá, zdál se být z počátku v lepším stavu, než se ukázalo během rekonstrukce. Při první návštěvě jsme se rozhodli, že rekonstrukci domu a dispoziční změny budeme minimalizovat. Ano, celá dispozice by se dala při razantním zásahu překopat úplně do základu, ale výsledek tomu neodpovídal. Navíc jsme se obávali řešení s úřady, protože lokalita je památkově chráněná.

A právě s ohledem na lokalitu jsme se rozhodli pro plážový styl interiéru domu, takže kombinace bílé a lehce světlého přírodního dřeva a trávy. Zkusíme si prostě něco jiného, než industriálně minimalistický interiér jako doma. Naladit se na takové materiály bylo vlastně strašně příjemné. Změna je zajímavá. Cílem bylo udělat jednoduchý přívětivý prostor v přírodních tónech s místními materiály.

Jedním z nejzajímavějších materiálů použitých v interiéru se pak stal přírodní korek. Korkovníky rostou všude v okolí, proto se tento materiál nabízel. Většina nabídky korků jsou ovšem klasické desky, které ničím zajímavé nejsou. Opakem je pak surová korková kůra. Trochu zklamáním pak bylo, že ten „portugalský“ korek přijel z Polska. Asi největší plážovou dominantou je velký trávový lustr nad jídelním stolem. Abych na něj klienta přesvědčila, udělala jsem rezervaci v hotelu Avenida Hotel v Lagos. Pak už to šlo jako po drátkách.

A jak to bylo s výběrem dodavatelů v Portugalsku?

Hned na začátku jsme zkoušeli promyslet variantu, kterou jsme si už vyzkoušeli v Rakousku i na Slovensku – dovezeme si všechno naše. Ale. Je to moc daleko, dostat dodavatele přes tři tisíce kilometrů na realizaci malého domku byl prostě nesmysl. Tak jsme přešli na plán B, a to najít všechny dodavatele místní. To se lehce řekne, ale hůř udělá. Nejdřív jsme objeli pár Čechů, co už na Algarve nemovitosti mají, abychom se dozvěděli víc, jak to chodí. Zážitek to byl spíš odstrašující – zrazování, jak je to komplikované, jak vás chce každý okrást. Jejich doporučené dodavatele jsme radši s díky odmítli, protože by nám účtovali určitě i „frustraci z krajanů“. Přešli jsme tedy na vyhledávání s Googlem a přes značky, které používáme doma a doporučení od našich partnerů na portugalské výrobce jsme nakonec našli všechno.  Objeli jsme sice pár stavebnin, kde jsme marně hledali designová umyvadla, ale nakonec se nám podařilo poskládat celý tým.

Jednou z podmínek bylo, že musí zvládat elektronickou komunikaci a mluvit anglicky. To se ukázalo jako splnitelné, protože na Algarve žije tolik expatů, že se dá všude úplně jednoduše domluvit. Dokonce v koupelnovém studiu nebyl ani jeden portugalský klient.

A samotná realizace rekonstrukce?

Chvilku nám trvalo, než jsme si se stavební firmou naladili komunikaci, formu výkresů a podkladů, aby to pro ně bylo pochopitelné. Stejně tak jsme si museli sladit slovník, protože některé pojmy jsme si jednoduše překládali každý po svém. Nakonec to bylo skvělé. Přes počáteční zpoždění kvůli covidu v celé firmě se rekonstrukce rozjela a my už pak lítali jen na pravidelné kontroly. Samotná realizace rekonstrukce měla dost podobný průběh jako rekonstrukce domů u nás. Jediný rozdíl je podklad, se kterým pracujete. Prvním větším překvapením byly kořeny prorostlé pod dlažbou. Byly úplně všude. Malou mezerou v kamenné stěně zvládly kořeny prorůst téměř celou podlahou. Dalším překvapení v už hotovém interiéru byla propustnost kamenné stěny. Tím, že je dům postavený ve svahu na skále, tak je celá zadní fasády na původním terénu. Když hodně zaprší, což se na Algarve může stát, tak voda pěkně po kamenech doteče až do interiéru. To vysvětlilo to množství nesmyslných původních přizdívek, které ty vlhké fleky maskovaly. I přesto, že byl už interiér skoro hotový, vymalovaný a téměř na předání, museli jsme přidat odvětrávací přizdívky.

Jak objednat nábytek v Portugalsku?

Opět jsme si řekli, že půjdeme jednoduchou cestou a zvolíme Ikea, která je všude. Pak jsme si to postupně rozmysleli a zkusili trochu důkladněji vybírat z místní nabídky. Kuchyni jsme objednali v místním kuchyňském studiu. Tady byla zkušenost trochu krušnější, nastal totiž zásek na detailech, ale studio to zvládlo opravit a všechno bylo, jak má být. Pro kusový nábytek jsem začala hledat místní eshopy, kde se dá objednávat. Nejdřív to opět vypadalo neřešitelně, ale a mít všechno z Ikea, se mi nechtělo. Našla jsem několik skvělých, pro mě dosud neznámých značek, a u nich objednala. Stavební firma se tak pro nás stala takovým styčným důstojníkem celé realizace. Ukázalo, jak moc je to potřeba. Zásilky se na stavbu poslat nedají, tam prostě není nikdo, kdo byl tam byl připravený 7 dní v týdnu přebírat balíky od kurýrů. Potřebovali jsme tedy adresu, kde balíky přebírat lze, a to se podařilo domluvit se stavební firmou, která pak všechno na místo nastěhovala a namonotovala, až byl interiér připravený. Horší to bylo s reklamacemi. U pár dodávek se nám stalo, že balík v pořádku nedošel a museli jsme ho vracet. To byla trochu výzva, organizovat na dálku dodávku nového kusu a vyzvednutí toho poškozeného.

Doporučení na závěr?

Realizovat na dálku lze. Chce to pevné nervy, důslednou komunikaci a slevit ze svých požadavků na perfektní detail. Když si svoje očekávání nastavíte trochu níž, budete z výsledku nadšeni. Kontroly stavby je dobré plánovat dostatečně dopředu a kupovat včas letenky, ty na poslední chvíli jsou příšerně drahé. Mohlo by se zdát, že takovou realizací na dálku a dlouhými cestami (někdy až 9 hodin) utratíte strašných peněz. Zpětnou analýzou jsme si jen potvrdili, že čím je realizace dál od našeho ateliéru, úměrně se tím čas na kontrolu stavby zkracuje. Je to totiž maximálně efektivní. A pak je k tomu samozřejmě zapotřebí i klient, který bude mít podobný nadhled jako architekt. Strávený čas na celém projektu byl nakonec srovnatelný s realizacemi v Čechách.

No a nám se to tak zalíbilo, že si už pomalu balíme kufry a jedeme vybírat další dům na Lanzarote, o tom zase příště.

od Radky - 8. 7. 2022

Přihlas se k odběru novinek