Zpět

MILÁNO – návštěva po veletrhu

Při poslední návštěvě milánského veletrhu, který byl značně ovlivněný omezeními za covidu jsme se definitivně rozhodli, že se budeme veletrhům vyhýbat a naopak se do Itálie vydáme až po veletrhu. Důvod, proč až po veletrhu je jednoduchý. Všude jsou hotové a vystavené novinky a my si je projdeme naprosto v klidu bez davů lidí.

Oslovili jsme naše partnerské dodavatele, jestli by nám mohli doporučit v okolí Milána výrobu, kam bychom se mohli jet podívat. Už z poslední návštěvy Itálie jsme nabyli přesvědčení, že prohlídka výroby vydá za celý veletrh. A protože si celkově nepotrpíme na večírky a společenské akce s tím spojené, rozhodli jsme si takový výlet naplánovat sami.

DesignBath nám domluvili prohlídku továrny Gessi na baterie. To byl highlight celé naší cesty. Výroba leží na úpatí Alp na břehu řeky Sessia. Je to neuvěřitelně rozlehlý areál, který je dokonale vyladěný a park vůbec nevypadá jako výrobní areál. Začali jsme prohlídkou showroomu v samostatné budově. Vždy to začne video prezentací o rodině. V Itálii si celkově potrpí na rodinné firmy a staví na to i svůj marketing. Následovala prohlídka rozlehlého showroomu, kde je vystavené naprosto vše. Poslední byla výrobní hala. Je to neuvěřitelně organizované, čisté a zaujalo nás, že všichni, co ve výrobě pracují vypadají spokojeně.

 

Konečně jsme mohli na vlastní oči vidět, jak probíhá PVD úprava kovů na bateriích. To jsou ty úžasné černé, mosazné a měděné povrchy. Naprostou špičkou je pak sklad. Samostatná hala s výškou několika otevřených pater, kde hraje vážná hudba, ve tmě svítí barevná světla a roboty rozvážejí do fochů vyrobené komponenty. Tady jsme vydrželi poměrně dlouho. Tahle neuvěřitelná show dostane každého. Až s pohledem do zákulisí, jsme pochopili, proč je cena produktů Gessi vyšší než ostatní. Má to důvod, opodstatněný. A proto máme Gessi rádi.

Další z našich partnerů Konsepti nám domluvili prohlídku B&B Italia. I tady jsme se kromě rozlehlého showroomu mohli podívat do výroby. Úplně nás dostalo, že sedačky jsou vyráběné z pěny. Tedy ne dřevěná konstrukce potažená polstrem a látkou, ale dokonale vytvarovaná pěna s ocelovou výztuhou, která se pak potáhne do různých látek. Takže i toto bylo velmi zajímavé.

No a pak už jsme měli milánské showroomy jen pro sebe. Boffi, které je během každého designweeku nacpané k prasknutí, bylo úplně bez lidí.

Na bydlení můžeme doporučit super designový hotel J24 v Miláně.

A příště se vydáme směrem k Bologna.

od Radky - 18. 10. 2022

Přihlas se k odběru novinek