Zpět

Než začne rekonstrukce

 

Na naší cestě za lanzarotským domem se dostáváme ke třetímu kroku ze čtyř. Máme za sebou skoro rok trvající výběr nemovitosti, složitý nákup s pomocí španělské hypotéky a teď se vrhneme do toho nejtěžšího – dům zrekonstruovat.

Před zahájením prací bylo potřeba převést všechny služby na nás. Většinu za nás udělali právníci v rámci jejich služeb s koupí domu. Zajistili převod i na katastru, který dorazil po pěti měsících od koupě. Zajistili převod vody, elektřiny a kanalizace. Většina poskytovatelů funguje i online, narazili jsme jen na problém s českým telefonním číslem. S tím většina z nich fungovat neumí. Je to problém pro registraci do online systému i pro jakoukoliv komunikaci. Vyřešit to dá jen osobně a asi si každý dovede představit, jak snadno se tam dá domluvit anglicky, těžko.

Ale zpátky k domu. Dům, nebo spíš vila, kterou jsme koupili má neuvěřitelný potenciál. Je prostě obrovská. Postavili si ji před zhruba 20ti lety manželé z Německa a měli ji jen ně dva. Více než 300 m2 domu a k tomu pozemek 2000m2. Popravdě v Čechách proti tomu žijeme v úplné garáži.

V domě na této ploše byla jen jedna ložnice, za to obrovská kuchyně, samostatná jídelna a obývací pokoj, kde se dá jezdit na kole. V horním patře je navíc ateliér s vlastní koupelnou a obrovská střešní terasa. K domu patří i velká garáž se zázemím, kde se dá do budoucna udělat samostatný hostinský domek s koupelnou a kuchyní.

 

Jako první jsme promysleli dispozici a rozhodli se udělat lehčí zásah, respektive přeskládat vstupy do místností a udělat víc ložnic. Jako ideální se nám jeví 3 ložnice a jedna rezervní v ateliéru. Původní ložnici jsme nechali a je tak velká, že se nám do ní vejde skoro tří metrová postel! Druhou ložnici jsme udělali z původní šatny, která byla velká a plná vestavných skříní, které bychom ani nevyužili. Tolik úložného místa nepotřebujeme ani v Čechách natož na Lanzarote, kam každý přijede s jedním kufrem. Třetí ložnici jsme udělali z původní kuchyně a stačilo jen přesunout dveře z obýváku do haly. Obytný prostor zůstal pořád velkoryse velký, jen jsme spojili dohromady jídelnu a kuchyni a v druhé části ponechali obývací pokoj s výstupem na terasu. Horní ateliér doteď konkrétní využití nemá i přesto, že to je nejlepší místnost. Trochu sobecky ji chce každý pro sebe. Zatím tedy bude fungovat jako místo relax a na jóga retreat pobyty, které ve vile plánujeme.

Dům byl v poměrně dobrém stavu, žádné výrazné známky zatékání, bazén udržovaný a zahrada pěkně vzrostlá. Jak už tomu u rekonstrukcí bývá, první pohled je výrazně optimističtější než skutečnost, když se do domu sáhne. Dispozici máme, rozsah prací také a jdeme hledat dodavatele

Měli jsme štěstí, že prodávající zastupovala místní architektka, která je jejich rodinná známá. Dům zná, stavěl ho její otec. Jediný problém je, že mluví pouze španělsky. Domluvili jsme se (přes překladač pochopitelně), že by nám s rekonstrukcí pomohla a zapojí do spolupráce i svou kamarádku architektku, která anglicky mluví. Společně jsme se potkali na místě, probrali rozsah prací a domluvili se, že obě osloví své stavební firmy pro cenovou nabídku. Domluvili jsme se, že nám doporučí místní dodavatele, budou dohlížet na průběh prací, zkontrolují, jaké úpravy lze legálně dělat, budou nám posílat fotky a budou naše prodloužená ruka.

Sami jsme si udělali průzkum a oslovili další tři stavební firmy, které se rekonstrukcemi na Lanzarote zabývají. Zpět se nám ozval jen jeden dodavatel, druhý až po dvou měsících, třetí vůbec.

Nakonec se nám sešli celkem tři nabídky, takže jsme měli co porovnávat. Rozdíl byl propastný. V číslech míněno i dvojnásobný.

První nabídka byla od stavební firmy, která na domě roky dělala opravy. Znali každý detail, věděli, kde zatékalo, co je opravené a co je jen zamaskované. To vypadalo zajímavě. Majitel stavební firmy v pohodě mluvil anglicky. Kalkulace ovšem byla problém. Velká část položek chyběla a to nejen subdodávky jako okna. Ceny byly jen celkově, bez jakékoliv specifikace, nabídka byla celá španělsky. Nicméně nechali jsme je jako rezervu.

Druhá nabídka byla od stavební firmy, která se na osobní prohlídce vypadali schopně, ale mluvili jen španělsky a byla k tomu potřeba asistence architektky. Spolupráce s architektkou se po pár týdnech ukázala jako nefunkční model. Neměla na nás čas, takže většina emailů zůstala bez odpovědi. Kalkulace od její stavební firmy přišla také nekompletní a navíc poměrně vysoká, respektive nejvyšší ze všech.

Třetí stavební firmu jsme si našli sami. Kalkulace vypadala skvěle. Ne jen cenou (tím se chlácholit nenechám), ale i svojí podrobností. Každá položka detailně anglicky popsaná, co obsahuje. U nejasný položek doplněné fotky, co tím mají na mysli. Cena byla super a od začátku jsme počítali s tím, že není konečná, protože tak to prostě u rekonstrukcí chodí. Navíc mohli nastoupit do měsíce.

 

Díky tomu, že náš výběr stavební firmy se povedl nejlíp a komunikace s architektkou se táhla, rozhodli jsme do toho jít na vlastní pěst, stejně jako u předchozí realizace v Portugalsku. Podepsali jsme smlouvu a začali ladit detaily. A jak celá komunikace probíhá? Nasdíleli jsme si složku na dropboxu, kde se ukládají aktualizace výkresů. Základ je Whatsapp, to používají všichni. Přesvědčili jsme firmu, aby pro platby používali Revolut, protože je tam výhodný kurz pro směnu na eura a okamžitý převod, takže od nás mají peníze okamžitě. Domluvili jsme první schůzku před zahájením prací a začali jsme objednávat všechno potřebné pro realizaci.

 

Na co pře zahájením rekonstrukce soustředit:

Jaké dodavatele jsme pro rekonstrukci na Lanzarote potřebovali?

V dalším článku vám popíšeme jako samotná rekonstrukce probíhá, je to na dlouhé čtení.

od Radky - 29. 1. 2024

Přihlas se k odběru novinek