Zpět

Zikmundova 

Bezmála dvousetmetrový byt je založený na otevřeném konceptu obývacího pokoje, jídelního koutu, vinotéky a kuchyně. 
Na téhle naší rekonstrukci bytu (o tom, jak při rekonstrukci bytů postupujeme, jsme psali v článku Rekonstrukce bytu) chceme ukázat, jak vypadá, když dostaneme do rukou byt navržený jiným architektem.

Dispozičně jde o byt 6+kk, s pevně daným půdorysem od jiného architekta. Podlahová plocha 198 m2 a k tomu dvě terasy. Dominantou interiéru je otevřený obývací pokoj, propojený s jídelní koutem, vinotéka a kuchyně. Byt má dále ložnici majitelů, dva dětské pokoje, pracovnu, která zároveň slouží jako hostinský pokoj, samostatné WC a tři koupelny. Do chodeb jsme umístili vestavné skříně s dostatkem úložného prostoru pro čtyřčlennou rodinu, která tady bydlí.

Celý interiér sjednocuje tmavá dřevěná dubová podlaha (jak používáme dřevo si prohlédněte v naší galerii zde). Stěny jsme ponechali jednoduše bílé, doplňují je šedé betonové stěrky. K výrazným prvkům, které v tomto bytě nepřehlédnete, a to i přes to, že jsou velmi subtilní, patří bezpochyby surové ocelové konstrukce (použití oceli podle OOOOX vypadá takto). Tyto konstrukce tvoří geometrické prostorové objekty, které mají nejenom estetický význam, ale především praktický. Použili jsme je na atypickém nábytku na míru, na vinotéce a konstrukcích dělících příček. Jako protiklad k tmavým barvám, interiér doplňují bronzová stěrka a dub ve světlém provedení. V koupelnách pracujeme s velkoformátovými šedými obklady s imitací betonu.

Dostatek úložných prostor v kuchyni je jedním ze základních principů, na které myslíme při každém našem návrhu. I tato kuchyně proto využívá po jedné straně úložné prostory až ke stropu. Na ní dále navazuje malá knihovna a velkorysá vinotéka. Celá kuchyně je v minimalistické bílé lakované MDF (naše bílé inspirace) a v bezúchytkovém provedení. Horní skříňky jsou umístěné do ocelových jeklů, které vnášejí do interiéru industriální nádech. Pracovní deska je z bílého umělého kamene Technistone a navazuje na ni bar s knihovnou dekorovaný stěrkou. Její barevnost se mění v závislosti na úhlu pohledu a typu osvětlení (barevná škála se pohybuje od bronzové po šedou). Digestoř je součástí varné desky. Jídelní stůl je vyroben na míru a kombinuje černou ocel (podnož) a světlou dýhu dubu. Vinotéku jsme zabudovali do výklenku a kopíruje sklon střechy podobně jako ocelové police.

V obývacím pokoji je výrazným prvkem kožená polohovatelná sedačka s taburetem (inspirujte se našimi obývacími pokoji v Galerii). Je doplněna o solitérní křesílko s vlastním osvětlením od firmy Delta light. Konferenční stolek jsme nechali pro klienta vyrobit na míru po vzoru jídelního stolu. Černá skříňka pod televizí je z lakované MDF, podobně jako skříně v kuchyni. A na ni přiléhají zavěšené skříňky z kovolaminátu. Podkladem je šedá stěna imitující beton. Po celé délce místnosti jsou v kastlíku zabudované závěsy s podsvícením. Chlazení prostoru je řešeno externě, vyústkami schovanými za mřížkami ve vestavných nikách, které splývají se stěnou a působí velmi nenápadně.

Hlavní ložnice má po celé své délce vestavnou skříň na míru. Abychom narušili bílou plochu dveří, vyfrézovali jsem madla a vložili mezi skříně úzkou knihovnu. Skříň je z matné lakované MDF. Čelo postele je z kovolaminátu, na který jsme zavěsili noční asymetrické stolky. Celé jsme to pak podsvítili. Pokud vás zajímají i další ložnice OOOOX, projděte si Galerii s tímto filtrem.

Tento byt má 3 koupelny (spoustu dalších vám představujeme v Galerii). My jsme koupelnu pomyslně rozdělili na dvě zóny pomocí dvou barevných odstínů. V koupelnách jsme použili velkoformátové obklady s imitací betonu. Zabudovaná vana a ocelový rám s kouřovým sklem atypického sprchového koutu je přesně na hraně, který dělí světlý obklad od tmavého. Skříňka pod umyvadlo je z tmavé dýhy, která ladí s odstínem podlahy v celém bytě a ocelový černý rám zrcadel ukrývá úložný prostor. Samostatný záchod kombinuje šedý a bronzový obklad (máte raději mosaz než bronz? Tady je naše mosazná inspirace) s imitací betonu. Úložný prostor jsme vytvořili pomocí ocelových polic a kamenné umyvadlo jsme osadili na černou ocelovou konstrukci.

Nejen v tomto bytě pracovna slouží taky jako hostinský pokoj. Když majitel bytu pracuje, má od nás vytvořený kout s pracovním stolem ze světlé dýhy v dekoru dubu a černou ocelovou podnoží. Jako úložný prostor slouží otevřené boxy z kovolaminátu, zabudované do černého ocelového jeklového rámu.

I ve vstupní hale pracujeme s atypickými jeklovými černými konstrukcemi. Část šatny a lavice tvoří box ze surové oceli s přiznanými sváry, doplněný o šuplíky s čílky z dýhy. Součástí lavice je podsvícený botník. Prostor zvětšuje velkoformátové zrcadlo zabudované do černého rámu. Na závěr naší dnešní návštěvy dodejme, že v celém bytě jsou použité interiérové doplňky, které jsme pro klienta sami vybrali, především ze sortimentu skandinávských značek.

Design: OOOOX l Ing. arch. Radka Valová, Ing. arch. Petr Vlach

Rok realizace: 2019

Foto: Martin Zeman

 

Další obytné interiéry najdete v naší Galerii: inspirujte se! Také by vás mohlo zajímat, jak jsme si poradili například s tématem:

#vstupní haly
#ložnice
#jídelna

Od Radky - 11. 8. 2020

Přihlas se k odběru novinek