čti [úx]
Předchozí kategorie
Další kategorie

Rekonstrukce

Pomůžeme Vám představit si nepředstavitelné. Jak to uděláme? Ukážeme Vám to!

Posouvej dolů

Rekonstrukce sochařského ateliéru

V ateliéru ve dvoře letenské zástavby sedával sochaři Mařatkovi modelem i prezident Masaryk. Na právě vznikající slavnou bustu dopadalo střešním oknem denní světlo a hluk hlavního města mladé republiky sem přes zahrádku ve vnitrobloku doléhal jen tlumeně. To bylo v roce 1919. My přebírali ateliér v havarijním stavu. Moc toho zachovat nešlo.

Dispozice

Rozhodli jsme se ctít alespoň původní uspořádání a výšku. Do převýšeného prostoru jsme umístili obytný pokoj, prosvětlený prosklenou střechou. Do ateliéru jsme vsadili patro. To se napůl utápí v interiéru, napůl přečnívá nad původní střechu. Hmota patra je uskočena od obvodových zdí a pohledově potlačena. Jeho zalomená část skýtá místo pro dětský pokoj. Před koupelnou vznikla malá střešní zahrádka. Nově je tu také ložnice, další koupelna a pracovna. Ve snížené části pod patrem je kuchyně s jídelnou. Zázemí zůstalo kde bývalo. Střechu jsme osázeli extenzivní zelení.

Koncept /barevnost /materiály

Pohled z venku odhaluje co je původní a co nové: staré zdivo je „špinavě“ šedé se zelenými rámy oken, nová hmota tmavě šedá s okny ve stejném odstínu. V interiéru se uplatňuje pohledový beton a bílé malby s drobnými akcenty metalického antracitového nátěru na rámu ateliérového okna, sloupech a doplňcích.

Kuchyň a jídelna

Vysoká část se spotřebiči je zabudována do stěny a sousedí se spíží za posuvnými dveřmi. Nad varným ostrůvkem v antracitu je spouštěcí digestoř, k níž tvarově ladí i světla. Jídelní stůl osvětluje „zmačkané“ černé svítidlo.

Obývací pokoj

Je jen vysoká knihovna s hlubšími antracitovými boxy ve spodní části a křeslo na čtení. Knihovnu je možné doplňovat o další police. Na ocelovém lanku umožňujícím posun visí pod ateliérovým oknem původní svítidlo. Stejný systém tu byl i kdysi.

Ložnice

Díky minimálním nárokům klientů jednoduchá až strohá. Dvě stěny lemuje průběžné horní okno. Vestavná skříň ukrývá malý pracovní kout.

Dětský pokoj

Díky velkému oknu je tu spousta světla. Prostor je navíc orientovaný na západ do soukromé zahrádky. Dveře obří vestavné skříně zároveň slouží jako magnetická tabule.

Doplňky

Interiér je vybaven doplňky, které jsou součástí rozšířených služeb pod značkou LooooX = Luxury by OOOOX.

Koupelna

Okno se sníženým parapetem propouští dostatek denního světla. Soukromí zajišťuje hrana ateliérové hmoty doplněná zelení. Na stěnách je bílá stěrka. Na zakázku vyrobené umyvadlo z litého mramoru je zasazeno do niky a opatřeno otvorem pro věšení ručníků. Baterie jsou z broušeného nerezu, sprchová hadice v kombinaci s bílou. Rohem místnosti se špinavé prádlo shazuje přímo do prádelny v přízemí.

Spodní koupelna pro hosty disponuje pouze polootevřeným sprchovým koutem. Zrcadlo nad umyvadlem je opět původní kousek. Vedle je technická místnost s pračkou a úklidovou komorou.

Projekt Ostrovského

Jak už to u rekonstrukcí bývá, i tento byt vypadal na první pohled v dobrém stavu. Až po jeho vyklizení a zevrubnějším prozkoumání se začaly objevovat první vady na kráse. Nesprávný sklon schodiště, vlhkost v podlahách a příšerná koupelna, se kterou se nedalo jednat po dobrém, nás přiměly k tomu, abychom klienta přesvědčili na kompletní rekonstrukci, včetně razantního stavebního zásahu. O tom, zda-li to byl dobrý nápad se můžete přesvědčit sami. 

Dispozice

Koupelnu jsme rozšířili směrem do ložnice a získali tak prostor pro komfortní sprchový kout opticky oddělený kouřovou stěnou. Do ložnice jsme za čelo postele vložili úzkou šatnu přes celou šířku místnosti a do všech vzniklých nik umístili vestavný nábytek. Tím, že jsme schovali všechny volně stojící kusy nábytku je byt mnohem vzdušnější. Sedačku nám naši čalouníci udělali na míru do nízké šikminy a uvolnili si tak místo pro krb. Zásobovat jej dřevem v centru Prahy je poměrně nerozumné, proto jsme volili bio-líh. Část kuchyně jsme vložili do tmavé hmoty koupelny a tím ji odlehčili. Kuchyně je navíc doplněna o středový nerez ostrůvek, který zároveň slouží jako bar. Specialitou kuchyně je volba minimálních velikostí spotřebičů - např. myčka na poloviční výšku, malá trouba apod.

Materiály

Barevnost jsme volili v teplých odstínech šedé v kombinaci s bělenou dubovou podlahou. Většina povrchů je co nejsvětlejší, což nám umožnilo umístit do středu dispozice koupelnu a toaletu v tmavě šedém odstínu. Odměnou je silný kontrast těchto prostor, aniž by prostor působil stísněně. Tmavě šedou malbou uklidňujeme i vnitřní prostory koupelny a toalety, což je postup, který jsme si obzvlášť oblíbili. Vchodové dveře hlídá v sítotisku vyvedený závodní kůň Ergon, miláček našeho klienta. 

Relaxace

Koupelna je proskleným sprchovým koutem otevřená do ložnice. V podlaze sprchy umístěna svítidla navozují intimní, podmanivou atmosféru, podtrženou tmavými povrchy stěn. Umyvadlo ve tvaru stříbrné, jakoby z alobalu provedené mísy, je usazeno na pultík do niky, která je v celé šířce osazena podsvíceným zrcadlem. Celou atmosféru dokreslují závěsná svítidla nad deskou.

Doplňky

Celý byt je vybaven doplňky z našeho obchodu LOOOOX. Klient si nemohl vynachválit, že vše od betonových sedaček, nočních stolků smontovaných z kolejnic indické železnice až po ložní prádlo a polštáře, nakoupil na jednom místě. S uspokojením  zjistil, že doplňky z našeho obchodu sedí do našich interiérů jako ulité, protože si je nakupujeme a vyrábíme sami a neprodáváme nic, co by se nám nelíbilo.

Na Valech

Tentokrát jsme klienta nemuseli na totální rekonstrukci ani přemlouvat. Byt trpěl sešlostí věkem a naprosto nesmyslnou dispozicí. Balkón přístupný jen z úzké chodbičky, na niž těsně navazovaly toaleta a komora, průchozí koupelna spojující kuchyň a obývací pokoj... Klient sám přiznal, že si výsledek vůbec nebyl schopný představit.
Možná proto nepouštěl naše vizualizace z rukou a úzkostlivě se snažil zrealizovat co nejvěrnější kopii našich obrázků. Je typickým znakem rekonstrukce, že si klient nebyl schopen představit ani rozsah stavebního zásahu a zpočátku nechápal, proč to bude trvat tak dlouho a že to nebude jednoduché. My naštěstí ano a s chutí jsme se pustili do práce.

Dispozice

Koupelně jsme přesunutím ze středu dispozice k fasádě dodali příjemné denní osvětlení. Kuchyni s jídelnou jsme postavili na vyvýšené pódium. Vizuálně jsme tak oddělili jejich odlišné funkce a technicky nám to umožnilo odvést výsuvnou digestoř podlahou do komína. Výsuvnou digestoř jsme použili záměrně, abychom nechali vyniknout dvěma dominantním světlům. Vykonzolovaný jídelní stůl zachází s prostorem hospodárně a umožňuje volný pohyb nohou. Kuchyň a jídelna jsou distingovaně oddělené skleněným zábradlím na terčích. Ve snížené části obývacího pokoje je jedna ze sedaček osazena do obloukové niky. I tato sedačka je na míru vyrobena našimi čalouníky.

Materiály

V celém bytě se zářívě bílé plochy setkávají ve vzájemném kontrastu s téměř černými. Tmavá kuchyň a jídelna vs. světlý obývací pokoj. V něm inverzní černá lampa a v jídelně naopak bílá. Bílá stěna se zrcadly oponuje černému na cihlu osekanému komínovému tělesu. Podlahy jsou v tmavé části bytu z antracitových probarevných stěrek, v obývacím pokoji náš oblíbený bělený dub. 

Relaxace

Tuto hru jsme nechtěli kazit ani v koupelně. Sprchový kout je v bílé barvě, vana v nice a umyvadla na desce pak v antracitu. Ložnice a pracovna jsou prosvětlené místnosti, ve kterých nám k jemnému kontrastu opět posloužil bělený dub. 

I. Home

Přejdi
Náhled

II. Interiér rodinného domu / Osice

Přejdi
Náhled

III. Rekonstrukce / Ostrovského

Přejdi
Náhled

IV. Interiér bytu v novostavbě / Cornloft

Přejdi
Náhled

V. Interiér developerského bytu / Mostecká

Přejdi
Náhled

VI. Interiér půdní vestavby / Nad vodovodem

Přejdi
Náhled

VII. Jak pracujeme

Přejdi
Náhled

VIII. Loooox

Přejdi
Náhled

IX. O nás

Přejdi
Náhled

X. Kontakty

Přejdi
Náhled